A nádtetőfedés csak abban az esetben lesz minőségi munka, ha az alapja, a nád is minőségi. A nád kiválasztása, feldogozása is befolyásolja a kész tető külsejét.

A tető készítés olyan természetesen anyagokból, mint amilyen a nád is, hagyományőrző tevékenység. Azonban nem csak a skanzenekben látni nádtetős épületeket, mert a falvakban, vidéki településeken is vannak ilyen épületek eredeti vagy új tetővel. A nádtetőfedés hagyománya tovább él, mert szerencsére még sok olyan szakember van, aki az idősebb mesterek keze alatt tanulta ki a szakmát. Az egyik első dolog, amit a nádtető készítők megtanulnak, az a tető alapanyagának, a nádnak a kiválasztás, mert csak így lesz hosszú életű és szép a tető.

A nádszálak mindegyike válogatott, amit egyesével kell kiválasztani, osztályozni. Az osztályozás szempontjait minőség, forma, szín, erősség tulajdonságai befolyásolják. Az osztályozott nádszálakból kötegeket, kévéket kötnek és azokat egymás mellé és fölé helyezve alakítják ki a tető formáját. A nádat mindig télen kell learatni. A fiatal náddal lehet jól dolgozni a nádtetőfedésnél, mert minél öregebbek a szálak, annál szürkébb a színük és annál törékenyebb az állaguk. Az egyidejű nád a legideálisabb alapanyag, mert ez a legfiatalabb, amit le lehet aratni. A szép, minőségi tetőhöz egyenes, vékony, de erős és vastag falú nádszálak kellenek, a tetőhöz illő hosszúságban. A nádból kötött kévék átmérője és kerülete változó, attól is függ, hogy a különböző tájegységeken milyen szokás terjedt el. A nádtetőfedés során négyzetméterenként meghatározott számú kévével számolnak, a teljes anyagszükségletet a tető nagysága és a tervezett nádtető formája is befolyásolja.

nádtetőfedésben komoly szakértelemmel rendelkezünk, ezért Önnek is tudjuk garantálni a kiváló munkát. Keresse bizalommal a cégünket új vagy meglévő nádtetőfedéssel, karbantartásával vagy felújításával kapcsolatban! A szolgáltatásainkhoz kérjen egyedi árajánlatot, vegye fel a kapcsolatot a kollégáinkkal az egyik, megadott elérhetőségen!