A természetes alapanyagból készült tető szép példája a nádtető. A nádtető készítés egy hagyományőrző, megbecsült szakma, ahogyan a javítás és felújítás is.

A nádból tető készül

A nád nemcsak a tópartot szegélyezi, hogy menedéket nyújtson az ott élő állatoknak és a látképet tegye változatosabbá. A tópartól a nádszálak a házak tetejére kerülnek, ahol évtizedeken át megbízható tetőfedést nyújtanak. Esztétikai és praktikus szempontból szintén kitűnő választás náddal fedni a tetőt.

A nádtető készítés hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. A Balaton felvidéken ma is látni eredeti, nádtetős parasztházakat, igaz, sok köztük a felújított tetős ház is. A nádazás ma sem tűnt el, készülnek újonnan is ilyen ingatlanok, hiszen a nád olyan tulajdonságokkal bír, amivel a modern cserepek nem.

A nád könnyű, egyben rugalmas és erős természetes építőanyag. A sokoldalúsága és a páratlan természetes tulajdonságai lehetővé teszik, hogy olyan tetőre is kerülhessen, ami más építőanyagot nem bírna el. Nincs szükség erős tetőszerkezetre, mert több száz nádszál sem terheli meg a tetőt. Ez azt jelenti, hogy a nád használatával költséghatékonyabb is az építkezés. A könnyű súlyuk ellenére, mégis erős, időtálló, a házat óvó tető készül a nádszálakból.

A szakavatott nádazók keze alatt gyönyörűen formázott és rendezett tető nyer alakot. Természetesen a nádfedés sem marad meg örökké. A nádtetőnek olykor javításra van szüksége, ha elhanyagolják vagy valamilyen baleset éri az ingatlant. Nemcsak javítással, hanem rendszeres nádtető felújítással is meg lehet hosszabbítani egy eredeti nádfedés életét.

nádtető készítés, nádtető javítás, nádtető felújítás

A felújítás a nádfedés életét nyújtja meg

A tető több, szorosan egymás mellé fűzött nádkévékből készül el. A nádréteg közel 40 cm vastag tetőfedést jelent, ami képes generációkon keresztül szép állapotban kitartani. Fontos a hozzáértő lerakás, mert a nádnak szellőznie is kell, különben rothadásnak indul. A pára lecsapódik a kévék szálai között és a nedvesség ott marad a nádszálak között. Az egész tetőt le kell cserélni, ha ilyen fiaskó miatt akadályba ütközik a tető természetes szigetelőképességének működése. Ugyanígy a tető dőlésszögének kiszámítása is nedvesség kivédését segíti.

A felújítása minden esetben kihagyhatatlan karbantartási feladat, függetlenül a tető aktuális állapotától. Általában a nádszegéssel készült tetőkre igaz, hogy a szegést érdemes lecseréltetni körülbelül 6-8 évente. Magát a tetőt pedig megközelítőleg 10 év elteltével szükséges ismét megmutatni nádtető készítő mesternek, aki a segédjével elvégzi a szükséges felújítási munkálatokat.

A nádtető javítás vagy felújítás ára függ a pótolni való nád mennyiségétől. Egy tető körülbelül 40 cm vastag nád réteget jelent, ez tíz kéve átlagosan. A mesterek négyzetméterre számolják a díjukat, illetve az anyagköltséget. Az sem mindegy, hogy újraborítás, tűzés vagy készítés a megbízás célja.

A náddal fedett tető épületbiológiai szempontból ideális választás. Az ilyen ingatlanra jellemző, hogy úgy tervezik meg, hogy harmóniába kerüljön az emberrel és annak környezetével. Esztétikai szempontból ugyanúgy, mint fenntarthatóság tekintetében is tökéletesen megfelel a követelményeknek.

nádtető készítés, nádtető javítás, nádtető felújítás

A nádtetős ingatlan kuriózum és valódi érték

A nádtetős házakat vétek lenne elhanyagolni vagy veszni hagyni. Ha abban a szerencsés helyzetben van, hogy eredeti nádtetős ingatlant birtokol, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a tetőt és a házat megóvja. Akár otthonaként, akár nyaralóként vagy melléképületként használja az ingatlant, a karbantartására ügyeljen és sokáig büszke lehet rá!

A nádtetőt érintő szolgáltatásaink az értékmegóvásban segítenek minden ügyfelünknek. Keressen minket bizalommal és kérje a kizárólag Önnek szóló ajánlatunkat!