A nádtető a természetes építőanyagok hosszú ideje tartó diadalát hirdeti. Régi tető felújítása vagy új kivitelezése egyaránt jó befektetésnek számít.

A nádtetőnek csodálni való tulajdonságai vannak, ráadásul hihetetlenül mutatós tető is készül a válogatott nádszálak csokorjaiból. A természetes anyagok előnyeit ma is egyre jobban megbecsülik és kihasználják, ennek köszönhetően a nádtető nem tűnt el. Sokan döntenek úgy, hogy az autentikus tetők mintájára rakatnak nádat a házukra, de sokan nyitottak a modern megoldásokra is.

A nád és a kivitelezés is számít

A nádtető sok előkészületet és némi törődést is igényel, cserébe viszont évtizedekig gyönyörű, egyedi tetőfedés borítja az ingatlant. Egy nádtetős ház értéke meghaladja az átlagos, cseréptetős ingatlanok árát.

A minőségi alapanyag, a nád önmagában még csak az egyik feltétele a szakszerűen kivitelezett tetőfedésnek. A nádszálakból összeállított nádkévék rögzítésének módja is sokat számít, ahogyan a tetőszerkezet megtervezése is. 

nádtető javítás, nádtető karbantartás

A nádat kezelni kell, különben könnyen egy véletlen tűzeset martalékává válik a teljes tető. A nádakat még a rögzítés előtt égéskésleltető szerbe kell áztatni, ezzel megtörténik az impregnálás. Utólagosan is lehet impregnálást végezni, áztatás helyett szórással, de az előbbi biztosabb védelme jelenthet, mert teljesebb bevonatot tud nyújtani. Bizonyos szereknél a kezelést adott időközönként meg kell ismételni.

A nádtető fenntartásának feladatai

A nádborítást időnként szemrevételezni kell, évente egy alkalommal, különösen akkor, ha a ház közelében fák is magasodnak. Vizsgálni kell:

  • mennyire egységes a tető színe és a felülete: a szürke szín nem vészjel, mert ez csupán az UV sugárzás és a tető természetes öregedésének a következménye. A sötét foltok vagy a kiálló nádcsomók már gondot jelenthetnek. 
  • mennyire stabil a nádborítás szerkezete: tartanak e a lekötések, nincs e meglazulva helyenként a nádcsomók sora. A laza kötések arra utalnak, hogy karbantartásra lesz szükség.
  • milyen állapotban van a nád: nem észlelhető e korhadás, dohos szag, nincsenek e nehezen felszáradó, nedves területek a tetőn, de a gomba megjelenése sem jelent jót. A túl sok moha kedvező közeget biztosít a gombák számára.
  • mennyire sérült a nádborítás: a fák közelében több a madár, ami megnöveli a tető megrongálódásának esélyét.

nádtető javítás, nádtető karbantartás

Törődést igényel, de megéri nádtetőt fenntartani

A nádtetőből kevesebb van és kevesebb is készül, mert a gondozásmentes cseréptetők sokkal elterjedtebbé váltak. A nád ára is megnőtt, mert a náddal benőtt területek egyre csökkennek, elfoglalják őket a mezőgazdasági területek. A kiszáradó tavak, lecsapolt mocsarak, az egyre több, beépített nádas a nádtetők készítésének mennyiségét, árát is befolyásolják.

A nádtető karbantartás is része egy nádból épített tető életének. Az elkészült tető évek múltán is ugyanolyan szép marad, ha kellő figyelmet fordítanak arra, hogy a nádszálak állapotára ügyeljenek és megakadályozzák azok tönkremenetelét. 

A nádtető javításnak is jut tér, ha egy elhanyagolt vagy öreg tetőt kell formába hozni. A régi nádat belepi a moha, amit el kell távolítani, a korhadt részeket pedig fel kell tölteni. Praktikus megoldásnak számít az eredeti, régi tető lefedése egy új réteg náddal.

A régi nádtető elkészítésének módja és színvonala is befolyásolja, hogy mennyire marad meg épségben a tető és mit kell rajta javítani. Az előírt lejtésszög segít a rothadást, beázást elkerülni, az elég szorosan levarrt nádcsomók vagy a sűrűbb lécezés is számít. Az elég sűrűn és szorosan rögzített nádcsokrok biztosítják a hosszú életű nádtetőt. Ilyen nádborítást készítünk mi is.